dimecres, 20 d’octubre del 2010

CREMATOGASTER

Les crematogaster són un gènere que es distingeix fàcilment per la forma en que el pecíol s’uneix al “gaster”. Ho fa per la part superior, permetent a la formiga inclinar cap al davant el “gaster”, per projectar el verí quan es veuen amenaçades. La paraula crematogaster ve del llatí “cremato” que significa penjant i de “gaster” que és el nom al que denominem l’abdomen de les formigues. És a dir, abdomen penjant.


La principal subespècie que viu a la Península és la Crematogaster Scutellaris. És inconfusible per ser l’única amb el cap de color marró a vermell intens. Viu en els troncs del arbres, no produint-los cap mal doncs només s’instal·len en zones mortes. A canvi, protegeixen l’arbre d’insectes i d’altres espècies de formigues. Són molt agressives amb tot el que se’ls hi apropa i és molt dominant en arbres com roures, castanyers, sureres, figueres, etc.


Aquesta espècie és omnívora. S’alimenten de petits insectes i de melassa.


Els vols nupcials són a la tardor. Després de l’aparellament la reina buscarà en els arbres buits on poder entrar. Són unes reines molt resistents i aguanten temperatures molt baixes. Són principalment “monoginiques”, menys algunes excepcions, i tenen un tamany mitjà.


La cria en captivitat és complicada donat que els seu hàbitat són els arbres, però hi ha alguns que s’han atrevit amb formiguers de fusta o suro, vigilant sobretot que no hi hagi excés d’humitat doncs podria generar fongs.


Si aconsegueixo alguna colònia o reina fecundada d’aquesta espècie ja ampliaré la informació amb experiències personals. De moment, rés de rés...

(INFORMACIÓ I FOTOS EXTRETS DE www.lamarabunta.org i Internet)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada