dimecres, 20 d’octubre del 2010

Per on comencem?

Doncs primer de tot amb informació. En www.lamarabunta.org podem trobar tot sobre aquest mon: consells, pautes, identificació de l’espècie, alimentació, etc. Està totalment prohibit exfoliar qualsevol formiguer del nostre hàbitat per fer-nos una colònia casa. Les colònies en captivitat es formen mitjançant reines fecundades.
Certes èpoques de l’any surten princeses i mascles en un vol nupcial que comporta la fertilització de les futures reines. Un cop fertilitzades, aquestes baixen a terra, s’arranquen les ales i busquen un cau on començar. Només un cinc per cent aconseguiran formar una colònia. Per tant, son aquestes les que podem agafar per intentar formar la colònia a casa.Una reina fertilitzada que comença només necessita un lloc tranquil, fosc, humit i res de menjar.

Normalment s’utilitza un tub d’assaig. S’omple d’aigua fins la meitat i es posa un cotó premsat. Això generarà humitat per osmosi, la humitat necessària per que la reina visqui i comenci la posada d’ous. Dels primers ous sortiran larves que seran alimentades per la reina, que metabolitzarà les seves reserves per alimentar-les.


Aquestes creixeran i, segons l’espècie, es convertiran en “ninfes” o filaran un capoll. Després d’un temps naixeran les primeres formigues anomenades “nurses”. El creixement d’aquestes “nurses” ha sigut accelerat per la reina i, per tant, no son les obreres definitives. Les “nurses” seran les encarregades a partir d’ara de cuidar a la reina, cuidar els propers ous i larves, i d’alimentar aquest principi de colònia.

Quan neixen les primeres “nurses” és quan s’ha de començar a alimentar la petita colònia. El tipus d’aliment dependrà de l’espècie. Hi ha de granívores, d’insectívores, de carronyeres, d’omnívores, etc.

1 comentari:

  1. Hola Salva , m'agradaria ferte una pregunta . ¿On has aconseguit el formiguer amb dipòsit per a la humitat ?. Em fa la sensació que la meva colònia no durarà molt en el meu formiguer de sorra. Perdona el meu català, està una mica rovellat . Salutacions . Daniel

    ResponElimina