dimecres, 20 d’octubre del 2010

Linepithema Humile

Denominada també formiga argentina aquesta espècie originària de les ribes del riu Paranà (Argentina, Brasil i Uruguai) és una formiga invasora en molts llocs del mon, inclòs la Península Ibèrica. Pot afectar greument a la fauna local de formigues i als ecosistemes envaïts, com està passant en l’actualitat al Parc Nacional de Doñana. També infecta les cases. Per aquest fet, la seva criança en captivitat només es tindria que fer en aquelles zones on ja és una espècie invasora, i en cap cas es tindrien que enviar reines ni colònies a d’altres persones. Dit això, podem començar a parlar-ne.


És una espècie omnívora y molt adaptable a qualsevol hàbitat, per lo qual és molt comú trobar-la a les ciutats, convertint-se en algunes ocasions en veritables plagues en edificis i parcs. Són “poliginiques” i no tenen vols nupcials donat que la fecundació la fan dins dels formiguers. Necessiten un grau elevat d’humitat tenint activitat fins i tot al hivern a temperatures baixes.


La reina fa de 6 a 8 mm i les obreres de 2 a 3 mm, i son d’un color marró pàl·lid. Només son agressives amb d’altres espècies. Formen tota una xarxa de formiguers connectats entre ells compartint tots els seus recursos, arribant a formar súper colònies. Una de les súper colònies conegudes més grans va des de Mèxic fins a Sant Francisco. I a Europa també estan documentades dues súper colònies distribuïdes al llarg de la costa mediterrània i atlàntica del sud d’Europa, des d’Itàlia fins a Portugal, al llarg d’uns 6.000 quilòmetres.


És comú veure llargues fileres d’obreres transportant menjar d’un llocs cap al formiguer o, simplement, formant noves colònies. En aquest segon cas, una de les reines noves fecundades s’endu part de les obreres en busca d’un altre cau on formar una nova colònia.


Si algú es vol animar amb aquesta espècie ja ho sap...

(INFORMACIÓ I FOTOS EXTRETS D'INTERNET)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada