dimecres, 20 d’octubre del 2010

Cataglyphis Velox

CINC CÈNTIMS DE L'ESPÈCIE:

Espècie predominant de les zones àrides, com els deserts, suporta canvis bruscos de temperatura, típics d’aquestes zones. L’aparellament es produeix entre maig i juliol, tot i que hi ha dubtes en quan si fan vol nupcial o no. És una espècie carronyera no caçadora, és a dir, que s’alimenta de preses mortes. També menja productes dolços tipus mel o aigua ensucrada. Es caracteritzen pel seu color vermellós. Jo diria que son precioses.

La reina fa de 14-15mm de grandària mentre que les obreres fan de 5-14mm. Son "poligíniques" per lo qual és comú colònies amb diferents reines. Aquestes es situen en zones diferents dins del formiguer, però compartint tots els recursos amb les demés reines. Son molt nervioses i ràpides, ajudant-se sempre amb les seves llargues potes. La reina no marca una gran diferència envers les obreres grans, tal com passa amb la resta d’espècies. Només es diferència per les marques de les ales en el tòrax i per que té el "gaster" (abdomen) més rodó i un pel més gran que elles. Les larves necessiten de terra o sorra con a subjecció per filar els capolls.

LES MEVES CATAGLYPHIS VELOX:

4 de juny de 2009

M’arriba, gentilesa de Roberto de “La Marabunta”, una mini colònia de Cataglyphis Velox dins d’una carmanyola rodona amb terra, donat que ell ja no les podia cuidar. Es tracta d’uns 25 o 30 individus, alguns ous i larves.



M’ha costat molt localitzar a la reina doncs, com he comentat anteriorment, és molt semblant a les obreres. Finalment i, després d’examinar exhaustivament un per un tots els membres, la trobo.



Son molt nervioses. Els hi poso un cotonet amb aigua ensucrada i es bolquen a veure. Fins i tot hi ha un dels membres que té un coleòpter enganxat al cap. És sovint en algunes espècies conviure amb d’altres insectes, més petits i del tot inofensius.


20 de juny de 2009

Passats uns dies decideixo mudar la colònia cap a un recipient rectangular de metacrilat amb una zona de sorra i argila tipus “sandwich” i un altre amb sorra seca i quatre ornaments.



De seguida foraden un túnel i fan una galeria a sota, tot i que només es refugien quan se senten amenaçades.



Tenen ja bastants ous i larves que cuiden i van movent pel formiguer. Aviat les larves començaran a filar capolls i naixeran més obreres.



24 de juny de 2009

La colònia té ja alguns capolls filats i ja comencen a néixer noves formigues. Alguns cops les seves germanes acceleren el naixement ajudant a obrir el capoll abans de que sigui foradat des de dins.



Després extreuen la “ninfa”, la netegen i la vigilen fins que es desenvolupa el nou membre de la colònia.



2 de juliol de 2009

Es van desenvolupant amb normalitat. Moren alguns membres però també en neixen de nous. Les larves son cuidades i alimentades per les seves germanes. De tant en tant els hi poso algun cuc de la farina i rovell d’ou dur.



La reina vigila damunt d’una de les pedres tot el que fan les seves súbdites.



3 d'agost de 2009

Dia tràgic. Torno de vacances i em trobo la gran majoria d’obreres mortes. Resulta que tenia un tub amb aigua i cotó premsat des de on bevien aigua quan volien. Doncs el tub s’ha després i ha caigut a la sorra filtrant tota l’aigua i deixant a la colònia sense aigua per beure. També s’han produït fongs degut a la humitat estancada en la sorra. Aquesta espècie és molt delicada en quan a malalties. Finalment, han acabat morint totes i ha finalitzat la colònia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada