dimecres, 20 d’octubre del 2010

El despertar...

Estiu 2010. Diuen per les espanyes que “la primavera la sangre altera”, referint-se sobretot als éssers humans, però està clar que aquest canvi d’estació afecta a la vida en general i, per tant, també a les formigues. Ara, a la tardor, és l’època en que les colònies deixen enrere la seva passivitat i comencen a fer-se actives. Les que tenien larves de la temporada anterior activen el seu procés de creixement per convertir-se en formigues, les reines comencen a posar ous, les obreres comencen a sortir dels formiguers en busca de menjar, netegen els seus caus, amplien els formiguers, etc.

I, per que no, les meves colònies també tornen a l’activitat. Per tant, us faré un petit esbós de com van.

Solenopsis Fugax:

Totes tres colònies estan actives i amb molts i molts ous i larves. D’obreres en tenen desenes i desenes totes tres. Ja comencen a sortir as menjar el que els hi poso: aigua ensucrada, "tenebrios", paté de gat, etc.

MOON


SUN



COMET


Camponotus Ligniperdus: 

Tant AFRODITA con ATENEAestan despertes. AFRODITA té bastants ous i continua amb 12 obreres. ATENEA, amb dues obreres, no dona gaire visibilitat per saber si ja ha posat ous. Totes dues s’alimenten cada dia i surten a passejar.

 AFRODITA


ATENEA



Lasius Niger:

Tot i que les Lasius no han aturat massa la seva activitat durant el hivern sí que podem dir que els naixements estaven “offline”. Moltes son les larves que han estat dormides i que, ara, començaran a desenvolupar-se. RINGO, que era la més gran, ha anat perdent durant tot el hivern part de les seves obreres fins a quedar-se amb unes 100, de les 500 que van arribar a ser. Aquest és un procés normal en aquesta espècie. Pel contrari, LENNON ha mantingut el seu número i han hagut poques baixes durant aquest temps. Calculo que deuen ser unes 250 obreres.

RINGO


LENNON


Messor Barbarus: 

Aquesta espècie ha sigut sens dubte la més productiva aquests mesos. Han anat naixent algunes obreres de totes les grandàries. Hi corren algunes de vora un centímetre amb el cap més gros, les anomenades “majors”, que destaquen d'entre les seves germanes. Han estat devorant durant tot el hivern llavors i petits “peixets de plata” denominats també “lepismas”, i deuen ser unes 80 obreres.

Ara continuen havent-hi desenes de larves i pupes.

LAST


Formica Fusca i Formica Subrufa:

Les Formica Fusca, tot i augmentar la seva activitat, encara no han posat ous. Surten a menjar i a beure, i no ha hagut cap baixa. Son 12 obreres.

Les Formica Subrufa son una espècie nova que em van fer arribar fa uns mesos. Encara estan en un potet, a esperes de fer-les un formiguer, i la seva reina ja ha posat desenes d’ous. Son unes 25 obreres.

FORMICA FUSCA


FORMICA SUBRUFA


Crematogaster Scutellaris:

També nova entre les meves colònies tenim aquesta espècie que vaig aconseguir fa dos mesos. De moment son només dues reines fecundades en dos tubs, però ja han començat a posar ous. Les alimento poquet amb aigua ensucrada fins que neixin les primeres obreres.

TUB 1


TUB 2


I fins aquí les últimes noticies encara fresques sobre les meves colònies, a esperes d’anar veien com es desenvolupen, sobretot, les noves espècies. Seguirem informant...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada