INTRODUCCIÓ:
El seu hàbitat pot ser qualsevol lloc. Sembla ser que pot arribar a ser fins i tot una plaga. El vol nupcial és a la primavera. Aquesta espècie en llibertat és predominantment “afidícola” (ramadera), és a dir, que concentren i cuiden pugons (àfids) dels quals extreuen un fluid dols que els alimenta. Per tant els hi encanta la mel o el sucre. També son depredadors d’insectes de carcassa tova.
La grandària de la reina és d’uns 7 mm, la del mascle d’uns 4-5 mm i la de les obreres d’uns 3-4 mm. Les Lasius només tenen una casta a part dels mascles i la reina. És a dir, que no tenen soldats. Normalment divideixen les feines segons l’edat. Les més joves cuiden de la prole i les més velles surten a buscar el menjar. Com a espècie de formigues no és que siguin gaire nervioses.
Poden fundar colònies "poligíniques" però una vegada que la primera generació d’obreres maduren les reines es barallen entre elles fundant unitats "monogíniques". En el cas de posar varies reines juntes és recomanable deixar només una quan vagin a néixer les “nurses” donat que en les lluites internes podrien morir totes les reines.
LES MEVES LASIUS NIGER:
10 de setembre de 2008
M’arriben per correu dues mini colònies Lasius Niger d’uns 10 o 12 individus cadascuna, amb alguns ous, larves i capolls. Demà les mudaré a un formiguer d’escaiola que tinc preparat.
11 de setembre de 2008
Es tracta d’un formiguer d’escaiola amb tres estàncies independents totalment aïllades unes de les altres, dins d’un recipient de plàstic transparent.
Connecto el dos tubs, un a cada banda, i poso un cotonet amb aigua ensucrada en el nou lloc a l’espera de que atragui alguna obrera. Una de les colònies no tarda ni mitja hora a mudar-se després de que algunes obreres examinin el nou cau. La segona tardarà un parell de dies en fer-ho. A la primera l’anomeno RINGO, a la segona LENNON.
20 de setembre de 2008
Totes dues mengen insectes i aigua ensucrada. Si caço alguna mosca petita els hi poso i no tarden en reduir-la i baixar-la dins de les galeries.
Fins i tot han nascut les primeres obreres en el nou formiguer. Son un pel més claretes donat que encara no han agafat la pigmentació. En tant sols un dia ja agafaran el seu color habitual.
15 d’octubre de 2008
RINGO ja té unes 25 obreres mentre que LENNON és una mica més lenta i no arriba a la vintena. El rovell d’ou dur els hi encanta. Tallen trossos i el baixen a dins del formiguer. Aviat baixaran el ritme doncs han d’hibernar.
7 de febrer de 2009
Després del període d’hibernació en el qual han estat poc actives han nascut moltes noves formigues. Conto que RINGO deu tenir unes 60 formigues i LENNON unes 35. Totes dues tenen una gran quantitat d’ous, larves i capolls. Mengen molt i estan amb el “gaster” inflat.
18 de març de 2009
RINGO ja passa del centenar de membres i comença a ser complicat obrir el recipient per netejar i que no s’escapin. Sempre hi ha més d’una vintena d’obreres passejant per la superfície. LENNON no arriba als cinquanta membres. Decideixo preparar un nou formiguer per RINGO.
31 de març de 2009
Preparo un nou formiguer tipus terrari, de vidre, amb una zona d’escaiola amb túnels i galeries, i un altre de sorra i ornaments varis. Un cop fet, connecto els dos recipients mitjançant un tub de plàstic, i destapo deixant a la llum l’antic cau.
29 de juny de 2009
RINGO ha tardat dos mesos en mudar-se. Com no ho feien vaig tenir que forçar mitjançant molta escalfor i humitat. Ara ja estan al nou formiguer.
De tant en tant, van movent els capolls cap a la superfície, sempre buscant les millors condicions en quan a humitat i temperatura.
9 d’agost de 2009
RINGO té unes 300 formigues, LENNON unes 150. Decideixo doncs mudar a LENNON a un nou formiguer. En aquest cas es tracta d’un recipient transparent prefabricat de forma cilíndrica amb l’interior de ciment blanc, ple de galeries y túnels. El recipient disposa d’un dipòsit d’aigua a la base des de on s’evaporarà l’aigua cap a munt per donar humitat al formiguer.
6 de novembre de 2009
Comença el cicle de hibernació per totes dues. L’activitat ha baixat molt. L’estat actual és de unes 400 obreres a RINGO i d’unes 300 a LENNON. Seguirem informant...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada