dimecres, 20 d’octubre del 2010

Formica Fusca

CINC CÈNTIMS:

El seu hàbitat son els terrenys amb sorra, fusta morta i pedres. Els vols nupcials son des de juny fins agost. S’alimenten d’insectes i de substàncies dolces com la mel. Algunes subespècies de  Formica també fan pasturatge de pugons alimentant-se de les seves secrecions dolces. La reina fa de 6,5-9,5 mm, el mascle de 8,5-9,5 mm i les obreres de 4,5-7,5 mm.



Tot i no tenir soldats les obreres tenen “intercastes” que donen lloc a obreres de diferents grandàries. És una espècie “poliginica”. Son formigues molt ràpides i nervioses, sobretot quan noten presències estranyes. Les colònies madures acostumen a tenir entre 500 i 200 membres.

LES MEVES FORMICA FUSCA:

14 d’octubre de 2009

M’arriba una nova colònia. Es tracta d’una mini colònia d’uns 15 membres, sense ous ni larves. Després de deixar-les descansar connecto el tub a una caixa que farà de menjador amb sorra, branques i pedres, així com un recipient per posar menjar i un petit tub amb aigua.



16 d’octubre de 2009

Van sortint de tant en tant a donar un vol, i a beure aigua i aigua ensucrada. Després tornen ràpidament dins del tub.



Han posat pedretes a l'entrada del tub, reduint el pas.



Els hi he posat un cuc de la farina al menjador. Durant la nit l’han caçat, se’l han dut dins del cau i se’l han començat a menjar.



30 d’octubre de 2009

Els hi poso una altre formiga Formica però d’un altre subespècie que vaig trobar al camp. De seguida la redueixen i se l’enduen dins del tub. Finalment l’han envoltat de fils de cotó com si fos un trofeu.



23 de novembre de 2009

La colònia està hibernant. Fins i tot han tapat completament l’entrada al tub amb pedretes. Ara és qüestió de deixar-les tranquil·les que passin l’hibern.

1 comentari:

  1. Molt interessant aquesta entrada en el teu blog sobre la Formica Fusca. Aquesta espècie és poligínica oi? Voldria crear un formiguer per dos raons (divulgatives i per afició). Com podria aconseguir-ne una reina?

    ResponElimina